Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak PROJEKTI Ostale aktivnosti Vizija razvoja Općine

Vizija razvoja Općine Goražde

E-mail Ispis PDF

Socio-ekonomske posljedice zemalja u tranziciji, koje su pored ostalih imale, s jedne strane za posljedicu nagli porast kompetentnosti ljudi koji su po definiciji u mogucnosti da vrse konkretno djelovanje, a sto je s druge strane rezultiralo agresivnom najezdom kvalitetnih i manje kvalitetnih planova, dugorocno ili kratkorocnom orijentisanih, odrzivih i neodrzivih, realnih ili duboko misticnih.

Ukoliko posmatrano potencijalne posljedice takvih dokumenata, mozemo sa sigurnoscu tvrditi da je Bosna i Hercegovina ima(la) tu losu sudbinu, da je vecina tih dokumenata krerirana u kontekstu promocije odredjene politicke ideje ili opcije, ali i u ne malo slucajeva i pojedinih osoba. Jos jedna bitna karakteristika takvih strateski orijentisanih planova i planiranja jeste da su one u vlastitom nastojanju maksimalnog uticaja na ekonomski progres Bosne i Hercegovine ili njenog konkretnog geografskog dijela, nekoherentne i u vlastitog koliziji sa trenutnim stanjem, mogucnostima ili eventualnom zeljama poslovnog sektora Bosne i Hercegovine.

Ukoliko se ne uspostave kvantitativni mehanizmi, zasnovani konkretnim vidovima ekonomske podrske, na statistièkim metodama analize, sinteze, selekcije, prezentiranja konkretnih ekonomskih dometa Vizije za razvoj opstine Gorazde, zatim periodicno korigovanje i prilagodjavanje njenih pojedinih segmenata konkretnoj ekonomskoj stvarnosti, preduzetnicka reakcija, doseljavanje kapitala u Bosansko-podrinjski kanton, kao osnovne posljeditivne reakcije koje bi trebale proizaci iz konteksta ovog dokumenta ce izostati u svakom slucaju.

Drugim rijecima stratesko planiranje nije staticka, vec dinamicka kategorija cija je osnovna mana njegovanje, prilagodjavanje, usmjeravanje tekucim tokovima, usavrsavanje...

Inicijativa za kreiranje i usmjeravanje Vizije za razvoj opstine Gorazde potekla je na sjednici opcinskog vijeca opcine Gorazde odrzanoj 25. januara 2001. godine, nacelnik opcine Gorazde objavio je namjeru da se inicira proces kreiranja opcinske razvojne vizije koja bi kreirala put za ukupni razvoj opcine Gorazde. Od strane misije OSCE predlozen je projektni put kojim bi se uspostavio mehanizam za kreiranje zajednicke razvojne vizije koja bi predstavljala interese i drzavnih organa i institucija, lokalne zajednice, razlicitih interesnih grupa i svih gradjana opcine Gorazde.

Za nosioce aktivnosti na izradi opcinske razvojne vizije, Opcinsko vijece donijelo je odluku o formiranju menadzment tima koji je sacinjen od exsperata iz razlicitih oblasti, koji je bio glavni nosilac svih aktivnosti na izradi razvojne vizije, a koji ce u periodicno vrsiti nadgradnju idejne koncepcije Vizije za razvoj Gorazda.

U kontekstu identifikovanja stvarnih problema Bosansko-podrinjskog kantona koji su prepreka njegovoj razvojnoj koncepciji i iznalazenju nacina za produktivno prevazilazenje takvih destruktivnih stavki menadzment tim je organizovao prikupljanje primarnih podataka neposredno na terenu, kod onih interesnih grupa javnosti koje su direktno ili indirektno pogodjene pozitivnim ili negativnim ekonomskim kretanjima na podrucju naseg kantona. Tako da su to dva osnovna smjera na kojima pociva istrazivacka struktura dokumenta ovakve vrste.

Menadzment tim

 

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI