Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak PROJEKTI Ostale aktivnosti One - Stop - Shop

One - Stop Shop

E-mail Ispis PDF
Ovaj prijedlog projekta ima za cilj uspostavljanje One-Stop-Shop za registraciju biznisa u Bosansko-podrinjskom kantonu Gorazde, a koji bi funkcionisao u okviru ALDI Poslovno-Resursnog Centra . U okviru svojih aktivnosti na pruzanju ekonomskih usluga na lokalnom nivou, ALDI je formirao Bussines Resurce Center (BRC) koji trenutno uposljava sest mladih i strucnih osoba. U svom radu na unaprijedjivanju lokalnog ekonomskog razvoja i pruzanju usluga poslovnom sektoru ALDI BRC svakodnevno saradjuje sa svim institucijama kako drzavnim i privatnim, a koje imaju interes za lokalni i regionalni ekonomski razvoj.
ALDI BRC i Kantonalno ministarstvo za privredu kantona Gorazde je u procesu podsticanja razvoja poduzetnistva i otklanjanja barijera za razvoj biznisa na lokalnom nivou, a koji bi u svojoj konacnici treba da utice na povecanje zaposlenisti i smanjenja siromastva u ovom Kantonu. U tom procesu ALDI BRC je identifikovao da je registracije biznisa jedna od kljucnih barijera za otvaranje novih registrovanih biznisa u kantonu Gorazde.
Cilj ovog projekta jeste kreiranje mjera kojima bi se omogucilo smanjivanje vremenske distance izmedju podnosenja zahtjeva za registraciju i momenta pravnog nastanka malih i srednjih preduzeca. To je projekat kroz koji ce se ponuditi konkretna rjesenja za jasno identifikovane probleme birokratske prirode, a koji se odnose na registraciju malih i srednjih preduzeca (MSP) u kantonu Gorazde. U cilju lakše implementacije projekta ALDI je obezbjedio konkretne vidove podrske Kantonalnog ministarstva za privredu i Kantonalnog suda u Gorazdu.
Akcioni plan je temelj za uspjesno djelovanje onih institucija koje bi trebale podrzati ekonomski razvoj regije. Asortiman usluga koje ce biti sastavni segment ovakvog projekta u okviru njegove cetvrte faze, a koju bi direktno podrzavala Agencija za Lokalne Razvojne Inicijative Gorazde je:
 • Savjetovanje o izboru pravnog oblika preduzeca, zatim upoznavanje sa prednostima i nedostatcima istih,
 • Informisanje o pravima i obavezama osnivaca u okviru pojedinih pravnih oblika preduzeca,
 • Davanje opstih informacija o postupku i uslovima upisa u sudski registar, registar vrijednosnih papira F BIH,
 • Informisanje o neophodnoj dokumentaciji za upis u sudski registar preduzeca, registar vrijednosnih papira F BIH,
 • Informisanje o rokovima koje je potrebno ispostovati pri registraciji pravnog lica,
 • Informisanje o nacelu prioriteta upisa u sudski registar, kao i o strategiji izbora adekvatnog naziva firme, njenom uticaju na na adekvatan izbor buduceg pozicioniranja kompanije, 
 • Asistiranje i preuzimanje direktne odgovornosti za izradu internih pravnih akata preduzeca,
 • Pruzanje direktne asistencije pri podnosenju prijave za upis u sudski registar,
 • Informisanje o pravnoj sankciji i dispoziciji,
 • Informisanje o narusavanju jedinstva trzista, lojalnoj i nelojalnoj konkurenciji,
 • Direktno zastupanje interesa preduzetnickog sektora (ugovorna prokura) kod institucija sistema koje se bave aktivnostima registracije preduzeca,
 • Direktno pruzanje pomoci pri pokretanju postupka pravne likvidacije i stecaja privrednog subjekta
Nakon zavrsetka projekta krajnji rezultat ce biti One Stop Shop koji ce funkcionisati u okviru ALDI BRC. Troskove osoblja i operativni troskovi ce se finansirati iz sredstava ALDI. Otpocinjanjem pruzanja pravnih usluga i usluga registracije, sticu se uslovi za zaokruzivanje seta usluga koje ALDI kao pruzaoc ekonomskih usluga obezbijedjuje biznis sektoru u ovom dijelu BiH.
 

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI