Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak PROJEKTI Ostali projekti Nova uloga NVO u dizajniranju javnih politika u Bosni i Hercegovini U OKVIRU PROJEKTA 'NOVA ULOGA NVO U PROCESU DIZAJNIRANJA JAVNIH POLITIKA U BIH' ALDI OBJAVLJUJE REZULTATE ISTRAŽIVANJA JAVNOG MIŠLJENJA O RADU OPĆINSKIH/OPŠTINSKIH VLASTI U BIH

U OKVIRU PROJEKTA 'NOVA ULOGA NVO U PROCESU DIZAJNIRANJA JAVNIH POLITIKA U BIH' ALDI OBJAVLJUJE REZULTATE ISTRAŽIVANJA JAVNOG MIŠLJENJA O RADU OPĆINSKIH/OPŠTINSKIH VLASTI U BIH

E-mail Ispis PDF


Promjena načina izbora načelnika je potrebna ali nedovoljna za veće rezultate u radu općinske administracije

Tokom istraživanja građanima je postavljeno pitanje: Da li ste u 2005. godini primjetili poboljšanja u radu općinskog/opštinskog načelnika? Skoro polovina ispitanika, njih  47,0 procenata, je odgovorilo kako su rad i rezultati općinskog/opštinskog načelnika ispod svih očekivanja ili uopšte nisu primjetili poboljšanje u radu načelnika i općinske administracije. Ipak, 21,0 procenat ispitanika je uočilo poboljšanja koja su iznad njihovih očekivanja.  13,3 procenata ispitanih je kazalo da je rad načelnika u skladu sa njihovim očekivanjima, a 19,3 procenata nije znalo ili nije željelo dati odgovor na ovo pitanje.
Općinska administracija nedovoljno motiviše građane na veću saradnju u procesu planiranja i dizajniranja lokalnih javnih politika.
42 procenata ispitanika koji nisu imali priliku razgovarati sa načelnikom ili općinskim vijećnicima smatrada bi svojim prisustvom na sastancima/skupovima sa načelnikom ili općinskim vijećnicima, mogli prezentirati prijedloge za rješavanje nekih od ključnih problema u njihovoj općini ako bi im se za to pružila prilika. Gotovo je jednak procenat onih koji smatraju da njihovo prisustvo na takvim sastancima i skupovima ne bi ništa promijenilo (30,22 procenata) i onih koji ne znaju da li bi njihovo prisustvo imalo efekta ili ne i ne znaju način na koji bi doprinijeli rješavanju nekih od ključnih problema u njihovim općinama  (26,86 procenata). 
Ostale rezultate istraživanja možete pogledati na ovdje.

O projektu 'Nova uloga NVO u procesu dizajniranja javnih politika u BiH':

Osnovni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta NVO za učestvovanje u procesu dizajniranja javnih politika na lokalnom nivou, jačanje svijesti građana o potrebi za kvalitetnijim javnim politikama i jačanje mehanizma lokalnih vladinih institucija za razvoj kvalitetnijih javnih politika. U skladu sa ovim ciljevima realizovano je i ovo istraživanje iz kojeg se može doći do saznanja koliko su građani upoznati sa radom općinskih vlasti, koliko su njime zadovoljni i da li misle da bi oni sami mogli predložiti rješenja za ključne probleme u njihovim lokalnim zajednicama.
Kontakt: 
Mirnes Uhota, ALDI analitičar 
Panorama bb.
73 000 Goražde
Tel: 038 227 850; Fax: 038 228 594 
e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript
Ovaj projekat je podržan od strane Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini
 

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI