Aldi

Agency For Local Development initiatives

Nalazite se na: Početak Ekonomija DA LI JE ZAPOŠLJAVANJE PRIORITET ZA NOVE VLASTI U BOSNI I HERCEGOVINI? Prvi nalazi o radu vlasti BiH na rješavanju problema nezaposlenosti

DA LI JE ZAPOŠLJAVANJE PRIORITET ZA NOVE VLASTI U BOSNI I HERCEGOVINI? Prvi nalazi o radu vlasti BiH na rješavanju problema nezaposlenosti

E-mail Ispis PDF

I pored datih konkretnih predizbornih obećanja, šest mjeseci nakon izbora stanovnici Bosne i Hercegovine trpe posljedice pogoršanja stanja u oblasti nezaposlenosti i ne osjećaju nikakve pozitivne promjene u zapošljavanju. Pred vlastima Bosne i Hercegovine i dalje stoji problem kako osigurati preduslove za zapošljavanje 535 hiljada registiranih nezaposlenih lica, koji se kontinuirano pogoršava obzirom da šest mjeseci nakon izbora, Bosna i Hercegovina bilježi povećanje od preko 17 hiljada novih registriranih nezaposlenih lica, dok se stanje u oblasti zaposlenosti marginalno poboljšava, obzirom da se podaci o zaposlenosti ne objavljuju za Republiku Srpsku.

U proteklih šest mjeseci od održavanja opštih izbora nije došlo do bilo kakve pozitivne promjene kursa u politici zapošljavanja u Bosni i Hercegvini. Iako domaće vlasti raspolažu sa 772,4 miliona KM povećanih budžetskih prihoda za 2007. godinu, za politike zapošljavanja je obezbjeđeno zanemarivo povećanje sredstava u iznosu od svega 5,6 miliona KM, dok su ukupna sredstva za radne politike povećana za 12,8 miliona KM.

Na žalost, imajući u vidu sve aktivnosti domaćih vlasti po pitanju stvaranja preduslova za značajan rast zaposlenosti u prvih šest mjeseci nakon izbora, može se zaključiti da zapošljavanje nije prioritetno pitanje za vlasti Bosne i Hercegovine. Ukoliko novoizabrane vlasti ne poduzmu radikalni zaokret u planiranju i provođenju efikasnih politika zapošljavanja, ne samo da neće ispuniti očekivanja građana po pitanju povećanje ponude novih radnih mjesta, već se postavlja pitanje efikasnosti i opravdanosti trošenja budžetskih sredstava na zapošljavanje, koja obzirom na veličinu izdvajanja daju zanemarive pozitivne efekte po rast zaposlenosti u Bosni i Hercegovini.

Kompletan tekst analize (PDF 157 KB): ALDI Policy paper 6/07 Zapošljavanje (BH).pdf

 

Erasmus+

erasmus

Supported by

fzzz

NAŠI PARTNERI